komorowo-ozębnowe łączy się z przyzębiem. Jest to bogato unerwiona i unaczyniona, tkanka łączna galaretowata niedojrzała typu embrionalnego.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
Gałązki zębowe splotu zębowego kierują się
Do jamy zęba wnikają dwa rodzaje włókien: włókna czuciowe z nerwu trójdzielnego, przewodzące czucie bólu, i współczulne ze zwoju szyjnego górnego, regulujące przepływ krwi w naczyniach miazgi.
Pochodzą z 2 i 3 gałęzi nerwu trójdzielnego czyli z nerwu szczękowego (V2) (dla szczęki) i od n. żuchwowego (V3) (dla żuchwy).
Nerw szczękowy oddaje gałąź (n. podoczodołowy), która przechodzi przez szczelinę oczodołową dolną, wewnątrz bruzdy podoczodołowej i przez kanał podoczodołowy, gdzie oddaje kolejno gałązki zębodołowe górne tylne, górne środkowe i górne przednie tworząc splot zębowy. Gałązki zębowe splotu zębowego kierują się ku otworom wierzchołkowym korzeni zębów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
Czym jest próchnica?
Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.