jąca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.
Jak dbać o szkliwo?
Utrzymanie zębów w dobrym zdrowiu jest niezwykle istotne, zwłaszcza współcześnie, kiedy coraz więcej osób z konieczności posiada sztuczne uzębienie. Jeśli zależy nam więc na naszych naturalnych zębach powinniśmy o nie odpowiednio zadbać. Wystarczy kilka prostych zasad, żeby utrzymać szkliwo w dobrym stanie. Przede wszystkim należy poradzić się stomatologa co do wyboru odpowiedniej pasty i szczoteczki do naszych zębów. Drugiem ważnym czynnikiem, co wiedzą już dzieci w przedszkolu, jest regularne mycie zębów, najlepiej po każdym spożytym posiłku. Warto także zadbać o odpowiednią dietę pozbawioną nadmiaru cukrów, które bardzo szkodzą kondycji naszego szkliwa. Dobrze jest też regularnie umawiać się na wizyty kontrolne u dentysty.
W zależności od przyjętego podziału korona
W zależności od przyjętego podziału korona i korzeń są różnie definiowane. Według podziału zwanego anatomicznym, korona jest częścią zęba pokrytą szkliwem, z kolei korzeń anatomiczny jest to część zęba pokryta cementem. Według podziału klinicznego korona kliniczna to ta część korony anatomicznej, która znajduje się ponad dziąsłem, podczas gdy korzeń kliniczny to część zęba znajdująca się poniżej brzegu dziąsłowego. Szyjka jest częścią zęba łącząca koronę anatomiczną i korzeń anatomiczny – w tym miejscu występuje charakterystyczne przewężenie zęba.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka